Nut en noodzaak van een bladformule

Of je nou de Linda, Allerhande of Kampioen leest: elk blad heeft zijn eigen signatuur. Die is te herkennen aan opmaak, beeldgebruik, tone of voice en de vaste rubrieken. Grote kans dat de afspraken hierover zijn vastgelegd in een bladformule.

Waarom een bladformule?

Bij de productie van een blad of online magazine is vaak een grote groep professionals betrokken. Denk aan fotografen, redacteuren en vormgevers. Iedereen moet weten wat er van hem of haar verwacht wordt.

Alleen als je allemaal dezelfde richtlijnen volgt, kom je iedere editie tot een herkenbare uitgave. Met die vaste formule bereik je – als het goed is – je doelgroep.

Hoe maak je een bladformule?

Bij het maken van een bladformule is het essentieel om je lezers te kennen. Je wilt immers inspelen op de informatiebehoefte en op het lees- en kijkgedrag van je doelgroep. Lezersonderzoek kan helpen om de behoeftes van je doelgroep inzichtelijk te maken.

Daarnaast is het belangrijk dat iedere betrokkene bij de productie van het blad, ook is betrokken bij de bladformule. Zo kan iedereen vanuit zijn of haar eigen expertise een bijdrage leveren. Dat komt de kwaliteit van het blad hoogstwaarschijnlijk ten goede.

Leg in je formule in ieder geval de volgende zaken vast:

  • Doel en doelgroep van de uitgave
  • Vaste rubrieken (werk deze zo specifiek mogelijk uit)
  • De magazine-indeling (laat vaste rubrieken altijd op dezelfde pagina’s terugkomen)
  • De standaard-opmaak (maak per pagina een stramien en let daarbij op lettertypes en -groottes en tekst-beeldverhouding)
  • Kenmerken van beeld per pagina (hiermee geef je de fotograaf duidelijke richtlijnen)
  • Tone of voice (hiermee geef je de tekstschrijver duidelijke richtlijnen)
  • Tekstlengte per pagina of rubriek

Met een bladformule leg je de fundering voor je uitgave. Dat helpt je om later in het traject weloverwogen keuzes te maken. Daar mag je dus de tijd voor nemen.

Meer weten over de bladformule?

Meer weten over hoe je een bladformule ontwikkelt en gebruikt? Wij produceren jaarlijks verschillende magazines. Neem contact met ons op.

Enzo Nahumury

6 augustus 2021