De Taalstaat: een podcast over de Nederlandse taal

Taal. Voor sommigen is het een struikelblok, voor anderen is het een communicatiemiddel en voor een enkeling is het pure liefhebberij. Tot die laatste groep behoort Frits Spits, presentator van een podcast die gewijd is aan de Nederlandse taal: De Taalstaat.

Volgens NPO Radio 1 is De Taalstaat ‘een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat.’ Uitzendingen verschijnen elke zaterdag en duren twee uur. Samen met een keur aan gasten bespreekt Frits Spits ingewikkelde taalkwesties en modeverschijnselen in het Nederlands. Het programma kent ook twee vaste rubrieken, waaronder de Digitaalstaat over taal op Twitter en Facebook.

Een podcast voor liefhebbers

De podcast heeft een actuele inslag. Zo neemt Frits Spits na afloop van de eerste coronagolf het taalgebruik onder de loep van Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de coronapersconferenties. De inhoudelijke items worden steevast afgewisseld met muziek van eigen bodem.

Er komen ook interessante taalgebruikers langs. Frits Spits interviewt onder meer zanger Henny Vrienten en auteurs Sylvia Witteman en Jessica Durlacher over hun beleving van de taal. Het zijn interessante gesprekken, waarin de geïnterviewden uitgebreid vertellen wat ze mooi vinden, waar ze geïnspireerd door raken en hoe ze de taal gebruiken.

Onderhoudend en educatief

Daarnaast is het programma educatief van aard. Het is leerzaam voor leken en professionele taalgebruikers. Wat is het verschil tussen wilden en wouden? Kunnen we beide vormen gebruiken of juist niet? Ook komen eigenaardige verschijnselen aan de orde, zoals woorden die zowel ‘de’ als ‘het’ als lidwoord kunnen krijgen en woorden die meerdere meervoudsvormen kennen.

Heb je op zaterdagmiddag niets te doen? Luister dan eens naar De Taalstaat. Het aanstekelijke enthousiasme van de presentator, de kennis van de gasten en de diversiteit aan onderwerpen maken het de moeite meer dan waard. Beluister alle afleveringen hier.

Hoe gebruik jij de taal?

Meer weten over taal en tekst? Wil je samen met je team beter leren schrijven? Heb je behoefte aan een expert die jullie teksten kritisch bekijkt? Neem contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen.

Stephan Borggreve

23 juni 2024