CSRD: nieuwe wetgeving, nieuwe kansen

“We need to find a way to articulate the vision, to turn complex reporting into the fire in our hearts.”

Dit zei Paul Dickinson, oprichter van CDP en een van de sprekers bij ‘Accelerate Amsterdam 2023: Unity in reporting’. Tijdens dit evenement namen de experts van Workiva en hun partners ons mee in de razendsnelle ontwikkelingen rondom de CSRD en welke stappen organisaties moeten ondernemen om aan de nieuwe wetgeving te voldoen.

Herontdekking

En dat gaat verder dan alleen het verzamelen van en rapporteren over niet-financiële informatie. ESG moet onderdeel worden van je missie, visie en strategie. Workiva verwacht dat veel organisaties zichzelf zullen herontdekken: nieuwe materiele thema’s komen aan het licht, de impact van je bedrijfsactiviteiten wordt zichtbaar en beweringen die je niet kunt waarmaken, komen niet door de audit heen.

Zo’n herontdekking brengt ongetwijfeld veel werk met zich mee, maar het levert ook nieuwe kansen op. Investeerders, toekomstige werknemers en andere stakeholders willen weten waar jij voor staat, waarom je bepaalde keuzes maakt en wat dat oplevert. Organisaties die dit glashelder kunnen uitleggen én dit kunnen onderbouwen met betrouwbare data, hebben in de toekomst een streepje voor.

Eenduidig, van missie tot datapunt

Bij Tekstschrijvers blijven we ons verdiepen in de nieuwe wetgeving. Maar we blijven ook gewoon doen waar we goed in zijn: het verhelderen van jouw verhaal. We denken graag met je mee. Want samen transformeren we complexe rapportage-eisen tot een eenduidig verhaal dat informeert én inspireert, van missie tot datapunt.

Marit Tegelaar

23 juni 2024