Kies je voor een digitaal verslag of toch liever print?

Voor veel organisaties is het best een lastige keuze: een jaarverslag in print of digitaal. Een mengvorm is natuurlijk ook heel goed mogelijk. Digitaal is wel sterk in opkomst, vooral omdat deze vorm belangrijke voordelen biedt. Waar kies jij voor?

Wij zijn thuis in print en digitaal. Een aantal opdrachtgevers ondersteunen wij ook bij de technische productie van het jaarverslag. Voor drukwerk verzorgen wij het hele proces van vormgeven, opmaken, pdf-controle, drukwerkvoorbereiding, drukwerkbegeleiding en eventueel verspreiding. Soms doen we dat in samenspraak met de leveranciers die de opdrachtgever daar al voor heeft; in andere gevallen selecteren wij zelf geschikte partners en sturen wij hen aan.

Digital first

Ook bij de vormgeving en technische realisatie van het digitale jaarverslag ondersteunen wij. We kennen verschillende contentmanagementsystemen en kunnen bijvoorbeeld de content daarin zelf plaatsen en de opmaak controleren. Ook begeleiden wij organisaties die voor het eerst ‘digital first’ gaan met hun jaarverslag. In dat geval kijken we niet alleen naar de content, maar begeleiden wij de organisatie ook bij de introductie van het digitale systeem.

Zo hebben wij al een aantal grote organisaties (na het schrijven van hun jaarverslag) begeleid bij het vormgeven van hun verslag in een digitaal systeem. Wij maken een stappenplan, adviseren over de verdeling tussen core en more, plaatsen de complete content in het systeem en ondersteunen de betrokkenen die er vanaf dat moment mee aan de slag gaan.

Maak je eigen jaarverslag

Een mooi voordeel van de digitale vorm is dat de geïnteresseerde lezer zijn eigen jaarverslag kan maken. Simpelweg door de onderwerpen aan te klikken waar de belangstelling haar uit gaat. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om hiervan een pdf te maken en deze te printen. Dan komen digitaal en print weer mooi bij elkaar.

Welke keuze maak je?

Denk je na over digitaal of print? Of zoek je een nieuw CMS om het jaarverslag mee te maken? Een allesomvattend advies van een partij met ervaring kan je snel verder helpen.

Geert Struiksma

4 juni 2021