De blog van 04 januari 2018 Het beestje en de naam

Over de in 2005 overleden Filipijnse kardinaal Jaime Sin hoorde ik op de BBC eens een nieuwsbericht. Daarin hadden ze het natuurlijk over Cardinal Sin. En het toeval wil dat dit ook ‘doodzonde’ betekent… Prachtig natuurlijk, als je achternaam en je beroep zo mooi (of zo slecht, in het geval van wijlen de kardinaal) samenvallen.

Bedrijven met een passende achternaam
Als je er eenmaal op gespitst bent, kom je als vanzelf in het oog springende firmanamen tegen. Je gaat haast denken dat de eigenaren al vroeg moeten hebben geweten wat ze later wilden worden. Bekend is Beenhakker mobiliteitshulpmiddelen (‘van rolstoelen tot wandelstokken’). Maar ook Hoogstra Steigerbouw en Schroevers Installatiebureau zijn veel mensen niet onbekend. En wat denk je van het Rotterdamse bedrijf Thoen historische projecten?

Beroepen
Hij is alweer met pensioen, maar wat moet Benno Baksteen, voormalig KLM-piloot, vaak opmerkingen over zijn naam hebben gekregen. Net als Ton Wortel, voormalig CEO van groenteveiling The Greenery. En Hennie de Haan (woordvoerder vakbond pluimveehouders) komen de flauwe journalistieke naamgrappen de oren uit. In het kader van medische beroepen kozen ook zij voor een passend vak: de gynaecoloog dr. Schoot, verpleegkundige J. Sorgdrager en dr. Witbreuk, gipsmeester in een ziekenhuis.

Iedereen zal ook wel eens gehoord hebben van de Jamaicaanse atleet Usain Bolt (‘schicht’): olympisch kampioen en wereldrecordhouder sprinten. De achternaam van voetballer Rydell Poepon past weliswaar niet bij zijn beroep, maar wel bij zijn club: hij speelt voor het Turkse Boluspor (alleen voor kenners van bargoens). De heer Dove is – jawel – audicien; en het kan haast niet anders dan dat Sjef de Cock… chefkok is. Mocht je droom overigens zijn om woordvoerder te worden bij een groot bedrijf: weet dat je geen schijn van kans maakt zonder passende achternaam.

Hobby’s
Al hebben zij van hun hobby niet hun beroep gemaakt, toch past het mooi: Shirley Zwaan ging voor synchroonzwemmen, en Wout van ’t Hout is voorzitter van een wilgenknotclub.

Jammer
In de categorie ‘jammer’ is daar tot slot mijn bloedeigen moeder Leny Woning, die een collega had genaamd Henny Kasteel. Doodzonde (niet, Cardinal Sin?) dat die twee bij een garagehouder werkten – in plaats van bij een makelaar.

Monique2a-2
Monique Woning
Tekstschrijver

Het beestje en de naam

Er zijn opvallend veel mensen die een vak uitoefenen dat wonderwel bij hun achternaam past. Toeval, of...?

Monique2a-2

04 januari 2018

Monique Woning
Tekstschrijver

December: massale irritatie door vervelend taalgebruik

't Is de tijd van het jaar om u te ergeren aan taal!

Basia

13 december 2017

Basia Dajnowicz
tekstschrijver/adviseur

HIG, HIGER, HIGEST – een bewogen jaar voor Tekstschrijvers.nl

Bijna een jaar geleden verhuisden we van ons kantoortje één hoog boven Kaat Mossel naar de nieuwe hotspot van Rotterdam; het Industriegebouw.

IMG_6451

30 november 2017

Enzo Nahumury
tekstschrijver/adviseur

Woordenschat en taalvaardigheid

Taalvaardigheid is meer dan het aantal woorden dat iemand beheerst. William Labov, grondlegger van de sociolinguïstiek, toonde dat vijftig jaar geleden al aan. Zijn inzichten zijn nog steeds nodig om vooroordelen te bestrijden.  

 

Rob-Vullings1

17 september 2017

Rob Vullings
tekstschrijver/adviseur

Spelling like the Queen

Een goeie Engelse tekst schrijven of vertalen, dat valt niet mee. Wat maakt de Britse spelling zo ingewikkeld? En waar moet je op letten?

Monique2a

12 juli 2017

Monique Woning
Tekstschrijver

Wij bieden dé totaaloplossing voor jouw clichématige bedrijfsprofiel

Een cliché is net je oude spijkerbroek. Ooit modieus, maar nu kun je er als tekstschrijver niet meer mee voor de dag komen. Zeker niet bij de klant.

Enzo Nahumury-2

22 juni 2017

Enzo
tekstschrijver/adviseur

Bloggen, niet omdat het moet…

...maar omdat het kan. Niet iedereen heeft dezelfde vakkennis en interesses als jij. Via een blog bereik je de mensen die je verhaal wél graag willen horen.

mark

01 mei 2017

Mark van de Laar
tekstschrijver/adviseur

Trivia van de tekstschrijver

Als tekstschrijvers doen we veel kennis op over zeer uiteenlopende onderwerpen. Een overzicht van de leukste trivia; van baardloze mannen in de Botlek tot zuurstofkamer voor wondgenezing en van melkdrinkers in Zeeuws-Vlaanderen tot pizzadozen in publieke toiletten.

Enzo-1

04 april 2017

Enzo Nahumury
tekstschrijver/adviseur

Ik hou zo veel van taal dat ik vind dat het ook lelijk mag zijn

Correcte taal vind ik niet altijd mooie of spannende taal. Een verrassende mening, gezien mijn beroep. Maar ik heb er wel een theorie over.

Basia Dajnowicz-2

14 maart 2017

Basia Dajnowicz
Tekstschrijver/adviseur

In je moerstaal

Zwammen, zwetsen, wauwelen, zeveren, zaniken, femelen, raaskallen,... waarom hebben we zoveel (negatieve) woorden voor praten?

Monique2a-2

26 februari 2017

Monique Woning
Tekstschrijver / adviseur

Taal leeft en verandert

Taal is geen wiskunde. Taal leeft en verandert. Of je het leuk vindt of niet. Maar er zijn grenzen...

Rob-Vullings1

16 februari 2017

Rob Vullings
directeur

Drie redenen waarom jij vastzit in je tekst

Een blog van de jongste telg van Tekstschrijvers

Iedereen denkt te kunnen schrijven. Totdat die cursor maar blijft tikken in een leeg scherm...

20161201-_MG_6493

02 februari 2017

Basia Dajnowicz
Tekstschrijver / adviseur

Wat is schrijven?

Goede vraag. En niet zo simpel als het lijkt. Over schrijven valt nog wel het een en ander te schrijven. 

20161201-_MG_6488

15 december 2016

Rob Vullings
directeur

CONTENTSTRATEGIE

contentstrategie

ENGELS, DUITS EN FRANS

engels-frans-duits

Websites

websites

Duurzaamheidsrapportage

duurzaamheidsverslag

Bedrijfsleven

Logo transparant

Overheid

Logo transparant

Onderwijs

Logo transparant

Zorg

Logo transparant

© Tekstschrijvers.nl - 2017